29. toukokuuta 2013

Hyvä ryhti parempi mieli

Mielialalla on vaikutus kehon asentoon ja vastaavasti kehon asennolla on vaikutus mielialaamme. Näin ollen voimme helposti vaikuttaa mielialaamme kehon asentoa muuttamalla.

Kun mieli on maassa, ovat hartiat edessä, pää painuksissa ja katse alhaalla. Painumme kasaan ja pyrimme olemaan mahdollisimman huomaamattomia. Sama tapahtuu, jos tunnet itsesi epävarmaksi tai kärsit huonosta itsetunnosta. Kehosi kääntyy sisäänpäin ja suojelet itseäsi kaikelta ulkopuoliselta. Käännyt sisäänpäin märehtimään omia huoliasi ja ongelmiasi.

Kun taas olet hyvällä tuulella, olet ryhdikas, pää ylhäällä ja katse yläviistoon. Tarkkailet ympäristöäsi ja haluat olla sen kanssa vuorovaikutuksessa. Olet sekä fyysisesti että henkisesti avoin ja valmiina vastaanottamaan ympäristöstä tulevat viestit.

Voima-asennot


On olemassa niin sanottuja voima-asentoja (Power Posing). Ne tulevat sekä ihmiselle että eläimille ihan luonnostaan, kun he tuntevat itsensä voimakkaaksi. Esimerkiksi kun syntymästään saakka sokea voittaa fyysisen kilpailun, hän nostaa kätensä v-asentoon voiton merkiksi ja nostaa katseen ylemmäs, vaikka hän ei mistään olisi nähnytkään mallia tästä.

Kehon asennolla voit huomattavasti vaikuttaa mielialaasi ja itsevarmuuteesi, mutta myös kehosi hormonitoimintaan.

Kun olet viettänyt kaksi minuuttia voimakkaassa asennossa (High Power), testosteronin määrä kehossasi nousee 20 prosenttia ja stressihormoni kortisolin määrä laskee 25 prosenttia lähtötasosta.

Kun vietät kaksi minuuttia voimattomassa asennossa (Low Power), testosteroni laskee 10 prosenttia ja kortisoli nousee 15 prosenttia.

Asento vaikuttaa myös riskihalukkuuteen. Voimakkaan asennon jälkeen henkilö on huomattavasti halukkaampi ottamaan riskejä kuin voimattoman asennon jälkeen.

Fake it untill you become it - Näyttele kunnes muutut


Voimakas asento on sellainen, jossa otat tilan itsellesi ja välität kehollasi voimaa ja itsevarmuutta. Esimerkkinä juuri käsien nosto v-asentoon.

Voimaton asento on sellainen, jossa pyrit viemään mahdollisimman vähän tilaa, ja olet huonossa ryhdissä, sisäänpäin kääntyneenä. Tällaisessa asennossa olemme helposti, kun meillä on epävarma olo, olemme surullisia tai pelokkaita.

Se, missä asennossa vietät aikaasi, määrittelee sen, miten ympäristö sinuun suhtautuu ja miten itse suhtaudut itseesi. Kun haluat oppia olemaan itsevarmempi ja uskomaan itseesi ja osaamiseesi enemmän, aloita muutos asennosta. Vietä aikaasi voimakkaassa asennossa. Kun kiinnität säännöllisesti huomiota asentoosi, huomaat pian, että alat uskoa itseesi enemmän ja muutut siksi itsevarmaksi ihmiseksi, joka haluat olla.

Valmistautuminen työhaastatteluun


Tutkimuksessa testattiin voima-asentojen vaikutus työhaastattelutilanteeseen. Kaikki, jotka olivat viettäneet kaksi minuuttia voimakkaassa asennossa ennen työhaastattelua, haluttiin palkata. Se, tuliko valituksi, ei riippunut osaamisesta, taidoista ja kokemuksesta, vaan yksinkertaisesti siitä miten oli läsnä ja miten esiintyi työhaastattelutilanteessa. Ja juuri tähän pystyt vaikuttamaan asennolla, jossa vietät aikaasi ennen haastattelua.

Kannattaa siis ennen työhaastattelua ja mitä tahansa muutakin tärkeää tilannetta, viettää aikaa voimakkaassa asennossa, ja välttää käpertymästä itseensä. Usko itseesi! Siitä se kaikki lähtee.

Esimerkkejä voima-asennoista ja 21 minuutin Ted puheen aiheesta, jota käytettiin tämän jutun lähteenä voit katsoa täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti