Kun olet läsnä hetkessä, unohdat menneisyyden murheet ja tulevaisuuden huolet. Kun olet läsnä, huomaat mikä kaikki on hyvin nyt. Opit arvostamaan sitä mitä sinulla jo on.
Pikarentoutus vessassa
Kun olin stressaavassa työssä, jossa minulla ei ollut omaa työhuonetta, oli vessa ainoa paikka päivän aikana, jossa sain olla yksin. Näin ollen tein vessatauoista minulle rentoutushetkiä.
Pysähdyin hetkeksi paikalleni, hengitin syvään sisään ja ulos ja keskityin hengitykseen. Kun keskitin huomioni hengitykseen, unohdin siksi hetkeksi kaikki huolet ja murheet. Oli vain minä ja hengitykseni. Vain sillä oli merkitystä.
Nuo muutaman sekunnin pysähtymiset vessataukojen aikana auttoivat minua jaksamaan työpäivien läpi. Toki ne olivat vain ensiapu, ja lopulta tein ratkaisun irtisanoutumisesta, sillä työ ei ollut sitä missä koin pääseväni hyödyntämään kaiken osaamiseni ja tekemään sitä mitä haluan.
Suosittelen tätä harjoitusta myös kotiäideille, jotka eivät saa hetken rauhaa. Varasta itsellesi rauhallinen hetki edes silloin kun käyt vessassa. Olet sen ansainnut!
Rentoutus nukkumaan mennessä
Jos sinulla jää ajatukset pyörimään päähän nukkumaan mennessäsi, kokeile kehon rentouttamista helpottaaksesi nukahtamista.
Makaa selälläsi ja hengitä rauhallisesti. Käy koko kehosi läpi hitaasti tunnustellen olotiloja ja tuntemuksia.
Miltä jaloissasi tuntuu? Miltä ne tuntuvat patjaa vasten? Tuntuuko oikea jalka erilaiselta kuin vasen?
Miltä oikea kätesi tuntuu? Entä vasen? Ovatko ne rentoutuneet?
Jos et tiedä, onko kehon osa rento, testaa. Jännitä se ensin ja sitten rentouta. Huomaa ero jännittyneessä ja rentoutuneessa lihaksessa.
Kun olet käynyt kehosi läpi, tunnustele lopuksi miltä pääsi tuntuu tyynyä vasten. Tuntuuko se raskaalta? Onko otsasi rentoutunut? Rypistä ja rentouta. Ovatko varmasti jännitykset poissa kasvoilta. Ovatko silmäluomesi suljettuina kevyesti? Onko suusi rento?
Voit käyttää tähän haluamasi pituisen ajan, mutta jos teet pidemmän rentoutuksen, voi olla että nukahdat kesken kaiken. Ja sehän oli harjoituksen tarkoitus :-)
Ideana tietenkin on, että kun keskityt kehosi tuntemuksiin, et ehdi ajattelemaan muita asioita.
Harjoituksen voi tietenkin tehdä muulloinkin. Esimerkiksi työpäivän aikana on hyvä tunnustella missä ne hartiat on. Onko ne korvissa vai rennosti omalla paikallaan? Onko otsa rypyssä keskittymisestä? Missä asennossa selkäsi on? Tuntuuko jossain kipua tai jännitystä, joka olisi tarpeen huomioida?
Mielen hiljentäminen
Läsnä oleminen on omalla tavallaan meditoimista. Meditoinnissa on tarkoitus tyhjentää mieli turhista ajatuksista, aivan kuten läsnäolossakin. Meditoinnissa vain on tavoitteena loppujen lopuksi tyhjentää mieli kokonaan kun taas läsnäolossa keskitetään huomio johonkin oli se sitten näkymä, ääni, maku tai kehon tuntemus. Läsnäolo on ikään kuin yksi vaihe meditaation opettelussa.
Voit harjoitella mielen hiljentämistä olemalla läsnä ajatuksillesi. Ole ikään kuin ulkopuolisena tarkkailijana ajatuksillesi. Anna niiden mennä ja tulla takertumatta niihin. Havannoi niitä puolueettomasti mitään tunteita herättämättä.
Hyvä vertauskuva on, että makaat kesäisellä niityllä katsellen taivasta, jossa taivaalla liikkuvat pilvet ovat ajatuksiasi. Anna ajatustesi tulla ja mennä kuin ohilipuvat pilvet. Tarkkailet niitä, mutta et vaikuta niiden kulkuun.
Nyt kaikki on hyvin
Läsnäolossa minusta parasta on se, että se rentouttaa. Tässä hetkessä kaikki on hyvin.
Kun tunteet saavat vallan ja murehdit jotain joko menneessä tapahtunutta tai tulevaisuudessa mahdollisesti tapahtuvaa, et ole läsnä hetkessä.
Kun palaat tähän hetkeen, huomaat että menneelle ei voi enää tehdä mitään, se on ollutta ja mennyttä, joten sitä on turha murehtia enää.
Tulevaisuutta on myös turha murehtia, sillä se ei ole nyt ja tulevaan voit vielä vaikuttaa. Jos siellä on jotain epämiellyttävää tulossa, voit vielä tehdä asialle jotain tai ainakin nauttia vielä tästä hetkestä.
Kun löydät voimavarasi ja lakkaat murehtimasta turhia, löydät helpommin ratkaisuja ongelmiin. Mutta tämä edellyttää, että annat ratkaisuille mahdollisuuden tulla. Jos käytät kaiken aikasi murehtimiseen, ei alitajuntasi ehdi keskittyä ratkaisun luontiin. Ideoi, leiki ajatuksella ja usko sekä ratkaisuun että parempaan huomiseen.
Huominen on vasta tulossa, joten kaikki on mahdollista. Tänään luot huomisen. Luo hyvä huominen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti