Ensimmäisessa vaiheessa neuvoin sinua kirjoittamaan listaa kaikista mielessäsi pyörivistä ajatuksista. Nyt lähdetään käymään tuota listaa läpi.
1. vaihe: Deletointi
Deletoi eli poista tai yliviivaa listalta kaikki turha.
Turhia asioita ovat muun muassa:
- asiat, jotka ovat jo tapahtuneet, ja joille siten et voi enää tehdä mitään
- asiat tulevaisuudessa, joihin et voi vaikuttaa
- asiat, joita et oikeasti halua tehdä
- asiat, jotka joku toinen haluaisi, että tekisit
- asiat, joita ei oikeasti tarvitse tehdä
2. vaihe: Delegointi
Kun listalta on pyyhitty yli kaikki tarpeeton, katso jäljelle jääneistä asioista mitkä ovat sellaisia, jotka voit delegoida, eli antaa jollekin toiselle tehtäväksi.
Perheessä muutkin osaavat varmasti pedata sängyn (jos se täytyy pedata), siivota, imuroida, käydä kaupassa, laittaa ruokaa, pestä pyykkiä...
Töissä, riippuen siitä millaisessa asemassa olet, sinulla voi olla paljonkin asioita, joita voit delegoida eteenpäin. Olisiko joku asia, jonka voisit opettaa jollekin toiselle tai voisiko jotain ulkoistaa kokonaan.
Yrittäjänkään ei kannata yrittää tehdä kaikkea itse ja yksin. Kirjanpito on hyvä esimerkki helposti ulkoistettavista asioista.
Kukaan ei ole korvaamaton
Vaikka haluaisimme olla korvaamattomia, emme sitä valitettavasti ja onneksi ole. Joku muu voi tehdä puolestamme monia asioita.
Mitkä kaikki asiat sinun listallasi ovat sellaisia, jotka joku muukin voisi tehdä? Sinun ei tarvitse niitä kaikkia delegoida, mutta mieti mikä on järkevää. Mitä olisit esimerkiksi valmis maksamaan siitä, että joku muu siivoaa kotisi?
Varmasti olet jo jotain ulkoistanut, vaikka et sitä välttämättä niin ajattele. Jos käyt päivän aikana lounaalla ravintolassa, se on lounaan tekemisen ulkoistamista. Julkisten liikennevälineiden käyttäminen on ulkoistamista. Kuntosalijäsenyys on ulkoistamista.
Mieti, mitä kaikkea olisi järkevää ja mielekästä delegoida ja ulkoistaa nykyisten lisäksi?
3. vaihe: Priorisointi
Nyt listalla tulisi olla jäljellä vain oikeasti tärkeitä asioita, joita sinä oikeasti haluat tehdä ja kukaan muu ei voi tehdä.
Esimerkiksi kukaan ei voi sinun puolestasi harrastaa liikuntaa siten, että sinun kehosi hyötyy siitä.
Kukaan ei voi sinun puolestasi syödä terveellisesti. Joku voi tehdä valinnan puolestasi, mutta sinun on syötävä se ruoka.
Kukaan ei voi nukkua sinun puolestasi riittäviä yöunia. Sinun on varattava jokaisesta päivästä riittävästi aikaa levolle ja palautumiselle.
Liikunta, syöminen ja nukkuminen esimerkkeinä sellaisista asioista, joita oikeasti kukaan ei voi tehdä puolestasi, ja jonka takia ne tulisi löytyä päivittäisen prioriteettilistasi kärkipäästä. Löytyvätkö ne?
Nämä jäljelle jääneet tärkeät asiat, sinun tulisi laittaa tärkeysjärjestykseen. Mikä on tärkeintä tehdä ensimmäisenä?
Päivittäiset ja pitkän tähtäimen prioriteetit
Sinulla voi olla ja tulisikin olla erikseen lista päivittäisille prioriteeteille ja sitten lista pidemmän tähtäimen prioriteeteille.
Kuinka korkealle ja tärkeäksi esimerkiksi sijoitat liikunnan päivittäisissä tai viikottaisissa prioriteeteissä?
Kuinka korkealle ja tärkeäksi sijoitat ajan perheen kanssa?
Kuinka tärkeää sinulle on, että toteutat pitkäaikaisen unelmasi? Asian, josta olet aina haaveillut?
Toteuttamaan
Kun asioiden tärkeysjärjestys on selvillä, ei muuta kuin toteuttamaan. Aloita ykkösestä ja tunne tyytyväisyyttä siitä, että teet tärkeitä asioita, oikeassa järjestyksessä.
Kun aina aloitat päiväsi tekemällä ensin asian, joka on tärkeintä sinä päivänä, voit mennä joka ilta tyytyväisenä nukkumaan, koska tiedät käyttäneesi ajan niihin tärkeimpiin asioihin.
Mihin sinä käytit aikasi tänään? Entä mihin käytät sen huomenna?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti