Keräsin sinulle listan seitsemästä yleisestä virheestä tavoitteiden asettelussa, jotta sinä osaat olla putoamatta näihin sudenkuoppiin.
7 yleistä virhettä tavoitteiden asettelussa
1. Et suunnittele tavoitteitasi riittävän tarkasti.
Toteat, että olisi kiva tehdä sitä, tätä ja tota, mutta et suunnittele konkreettisesti mitä haluat.
Tavoitteen pitää olla riittävän selkeä ja tarkka.
Tavoitteen luonti on täysin verrattavissa kauppalapun kirjoittamiseen. Kun olet itse menossa kauppaan, kirjoitat kauppalappuun vain leipä, mutta tiedät tarkalleen minkä leivän haluat. Mutta nyt tavoite pitää luoda ja kirjoittaa kuin joku muu olisi menossa sinun kirjoittamasi kauppalapun kanssa kauppaan. Kun ohjeet ovat riittävän tarkat, hänkin osaa ostaa tisma saman leivän kuin mitä sinä mielessäsi mietit.
Kirjoita tavoitteesi niin selkeästi, että jos joku muu lukee sen, hänkin tietää mitä sinä haluat saada aikaan.
2. Et mieti, miksi haluat saavuttaa tavoitteesi.
Kun innostut jostain asiasta, on itsestään selvää miksi haluat sitä. Mutta kun alkuinnostus laantuu ja iskee väsymys, nälkä, vilu tai mitä ikinä, yhtäkkiä hetki sitten loistavalta tuntunut idea onkin jo latistunut. Jos et enää muista, miksi sitä edes halusit, todennäköisesti vain sivuutat jutun olkia kohauttamalla ja unohdat koko tavoitteen.
Kirjaa tavoitteen lisäksi muistiin myös syysi tavoitella asiaa. Miksi sinä haluat sitä? Mitkä ovat motivoivat syyt tavoitteesi taustalla?
Kun tulee paha päivä, jolloin tekisi mieli luovuttaa, saat riittävän vahvoista syistä motivaatiota jatkaa.
3. Et aikatauluta tavoitteitasi.
Kun tiedät mitä haluat, sille pitää luoda myös aikataulu. Mihin mennessä haluat saavuttaa tavoitteesi?
Ilman deadlineja harvoin tapahtuu mitään. Ainakaan minun elämässäni. Toki jos oikein kovasti haluan jotain, silloin deadline on kaikki mulle heti nyt. Ehkä sinäkin tunnistat tämän ilmiön?
Silloin teet kaikkesi, jotta saisit haluamasi asian mahdollisimman nopeasti. Miksi et voisi toimia tavoitteesi kanssa yhtä tehokkaasti ja nopeasti? Eikö suuri tavoitteesi ole juuri se, joka ansaitsisi kaikki mulle heti nyt -mentaliteetin ja -toiminnan.
4. Annat itsellesi liikaa (tai liian vähän) aikaa.
Deadlinen asettamisessa tulee olla tarkkana.
Ensinnäkin ei kannata antaa liikaa aikaa itselleen. Silloin vain lykkäät aloittamista, koska ajattelet, että aikaa on vielä.
Toisaalta ei myöskään kannata asettaa liian tiukkaa aikataulua, ettet luovuta heti alkumetreillä mahdottomalta tuntuvan aikataulun lannistamana.
Jotkut sanovat, että asian tekemiseen, jota et ole koskaan ennen tehnyt, kannattaa budjetoida kolminkertainen määrä aikaa kuin mitä kuvittelet sen vievän. Silloin aikataulusi on realistinen.
Liian tiukka aikataulu on kuitenkin parempi kuin liian löysä, sillä liian tiukka vaatii sinua ryhtymään toimiin heti.
5. Et suunnittele välitavoitteita.
Kun tavoitteesi on riittävän iso, se ei ole mikään kertarysäyksellä suoritettava lyhyen matkan spurtti vaan enemmänkin maratoni. Maratonin aikana otetaan väliaikoja, tankataan ja suunnitellaan, voiko seuraavan etapin ottaa hiukan tiukemmin vai onko nykyinen vauhti hyvä.
Suunnittele tavoitteellesi välitavoitteita. Sen lisäksi, että ne auttavat hahmottamaan mitä kaikkea päätavoitteesi saavuttaminen vaatii, saat niiden avulla myös tuotua tavoitteesi lähemmäksi nykyhetkeä ja siten konkreettisemmaksi itsellesi.
Aivan kuten tavoitteellesi, myös välitavoitteille on tarpeellista suunnitella kesto tai deadline.
6. Et aloita heti.
Riippumatta siitä mitä tavoittelet, kannattaa aina aloittaa heti. Tämä koskee niin isoja kuin pieniä tavoitteita.
Kun saat idean uudesta tavoitteesta, tee heti jotain konkreettista sen eteen. Se voi olla jotain pientäkin, mutta laita pyörä pyörimään, ennen kuin ehdit kyseenalaistaa itseäsi. Laita asia kalenteriin, tehtävä muistiin, lähetä sähköpostia tai soita jollekin. Ihan sama mitä, pääasia on, että teet jotain tavoitteesi eteen välittömästi tehtyäsi päätöksen sen toteuttamisesta. Kun olet jo aloittanut, on paljon helpompi jatkaa.
Älä anna itsellesi mahdollisuutta perääntyä. Vaikka idea olisi tuntunut kuinka loistavalta, se saattaa parin tunnin kuluttua tuntua jo aivan typerältä. Sekä mielentilasi että fyysinen olotilasi saattaa olla muuttunut. Nälkäisenä, väsyneenä ja ärsyyntyneenä mikä tahansa idea tuntuu tyhmältä.
Älä anna sijaa epäilyille, ei omille eikä muiden, vaan laita pyörä pyörimään heti.
7. Kerrot tavoitteestasi kaikille.
Valitse tarkkaan kenelle kerrot tavoitteestasi. Kerro se vain ihmisille, joiden tukeen ja kannustukseen voit luottaa.
Perhe ja suku eivät ole parhaimmat kannustuksen lähteet, sillä heidän tehtävänsä on suojella sinua pettymyksiltä ja epäonnistumilta. Jotkut tuttavat taas voivat kateudesta heittää kiviä tiellesi. Alkuun voi siis olla parempi, ettet kerro lähipiirillesi tavoitteistasi, ettei sinun tarvitse taistella tuulimyllyjä vastaan.
Tulet tarvitsemaan kaiken liikenevän energiasi ja tahdonvoimasi tavoitteesi saavuttamiseen.
Suunnittele onnistumisesi
Isotkin tavoitteet saavutetaan askel kerrallaan. Kun suunnittelet onnistumisesi, olet jo jättiharppauksen lähempänä tavoitettasi.
Älä murehdi ja märehdi, vaan tee se.
Tavoitteista voit lukea lisää blogista.
Suosittelen erityisesti seuraavia tekstejä:
Mika Poutalan vinkit tavoitteiden asettamiseen
Kolme tavoitetta on paras määrä
Miten välttää epäonnistuminen?
Innostaako vai ahdistaako kalenterisi sinua?
Miten motivoida itseään?
Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti