24. tammikuuta 2017

Mistä rohkeutta kysymiseen

Kysyminen voi olla pelottavaa, mutta pelko ei ole hyvä syy jättää kysymättä. Pelko on vain merkki siitä, ettet ole varma vastapuolen vastauksesta, ja sinulla on pelissä jotain. Mutta juuri silloin kysymys pitäisikin esittää, kun sillä on jotain painoarvoa ja merkitystä.


4 syytä esittää oma ehdotuksesi


1. Kysyminen on ilmaista.


Kysymys on vain julkilausuttuja sanoja. Sen esittäminen ei maksa mitään.

2. Ohjaat elämääsi haluamaasi suuntaan.


Oman ehdotuksen esittäminen pakottaa sinut miettimään mitä sinä haluat. Jos et kysy, jätät kohtalosi muiden käsiin, etkä ehkä koskaan saa sitä mitä haluat. Kukaan ei lue ajatuksiasi ja tule ojentamaan sinulle tarjottimella sitä mistä salaa haaveilet.

3. Voit vain voittaa.


Kysyminen on win-win tilanne. Vaikka ehdotuksesi torjuttaisiin, voit saada sen seurauksena kompromissiehdotuksen, joka tyydyttää molempia osapuolia.

Tai ehkä kysymyksestäsi poikii jotain ja saat hiukan myöhemmin sen, mitä alunperin halusit - tai kenties jotain vielä parempaa.

4. Kasvatat omaa rohkeuttasi.


Riippumatta siitä, tuottiko kysymyksesi tulosta vai ei, voit ainakin olla tyytyväinen, että uskalsit tuoda omat toiveesi ja halusi esiin. Oman rohkeuden kasvattaminen on jo voitto sinänsä. Olet kokemuksen rikkaampi ja ehkä jo ensi kerralla osaat esittää asiasi paremmin, jotta saat myös haluamiasi tuloksia.

Muista nämä kolme asiaa


1. Pyri molempien voittoon


Kun haluat jotain, mieti valmiiksi perustelut pyynnöllesi. Mutta älä keskity vain itseesi, vaan mieti myös mitä hyötyä ehdotuksestasi on muille.

Perustele ehdotuksesi siten, että molemmat osapuolet voittavat, tai saa se ainakin kuulostamaan siltä. Tämä on erityisen tärkeää työpaikkaneuvotteluissa, mutta toimii myös kotona. Ei ole mitään järkeä käydä sotaan esimiestään, puolisoaan tai lastaan vastaan.

Ole ratkaisukeskeinen. Ehdotuksellasi on huomattavasti suurempi todennäköisyys mennä läpi, jos kaikki voittavat.

2. Älä tunnelataa kysymystäsi


Kysymys on vaaraton, kunhan olet valmis hyväksymään vastauksen. Älä siis tunnelataa kysymystäsi. Älä kysy mitään sellaista, johon et ole valmis kuulemaan vastausta (välillä toki sekin olisi tarpeellista).

Jos esität kysymyksesi siten, ettet hyväksy kieltävää vastausta, asetat itsesi ikävään tilanteeseen. Tottakai haluat, että ehdotuksesi hyväksytään, mutta asetat sille kohtuuttoman suuren painoarvon, jos oletat, että se on ainoa oikea vaihtoehto.

Sinulla on täysi oikeus haluta sitä mitä haluat, mutta muista, että muilla on myös yhtäläinen oikeus olla haluamatta sitä mitä sinä haluat.

On luonnollista pettyä, jos vastaus ei olekaan se mitä halusit. Ei tunnu kivalta saada kieltävä vastaus, jos odottaa myöntävää. Odottamaton vastaus voi myös loukata, tai jopa tuhota ihmissuhteen.

Mutta mitä paremmin saat pidettyä tunteesi poissa pelistä, sitä helpompi sinun on keksiä uusi ehdotus, jos ensimmäinen ehdotuksesi ei tuotakaan tulosta.

3. Mieti tarkkaan mitä haluat ja pyydät, ja keneltä kysyt


Harvoin palkankorotus on se, joka tuo onnen. Voisiko lyhyemmällä työajalla olla positiivisempi vaikutus hyvinvointiisi? Tai vaikka työtehtävien vaihdolla. Tai vaikka sillä, että työaikaasi ei pidennetä.

Mieti tarkkaan mitä pyydät, jotta se on myös oikeasti sitä mitä sinä haluat.

Lisäksi sinun on huomioitava, että henkilöllä, jolta kysyt, on myös oltava valtuudet antaa sinulle se mitä pyydät. Joskus pyyntösi tyssää ihan vain siksi, että kysyt väärältä henkilöltä, jolla ei ole antaa sinulle sitä mitä haluat.

Aina kannattaa kysyä


Kysymisen vastakohtana on tyhjyys, tai ehkä pikemminkin business as usual, eli elämä jatkuu sellaisena kuin se on tähänkin saakka ollut, tai se muuttuu jonkun toisen haluamaan suuntaan.

Jos et kysy, et voi voittaa.
Jos et kysy, menetät päivittäin jotain.
Jos et kysy, häviät, sillä et vie elämääsi aktiivisesti haluamaasi suuntaan.

Älä ole häviäjä.

Sinulla on täysi oikeus ohjata elämääsi haluamaasi suuntaan.

Harjoittele kysymistä


Harjoitus tekee mestarin. Jälleen tässäkin asiassa.

Harjoittele kysymistä erilaisissa tilanteissa. Pyydä apua. Pyydä puolisoa tai lasta viemään roskat. Pyydä alennusta tuotteeseen. Pyydä palkankorotusta.

Voit saada sen mitä pyydät, tai kenties jotain vielä parempaa.

Kysy vain rohkeasti.




Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti