1. Tee päätös rahan säästämisestä
Ensin sinun on tehtävä päätös, että haluat säästää rahaa.
Mitä varten säästät?
Päätöksenteossa auttaa, kun määrittelet tarkemmin, miksi ylipäänsä haluat säästää rahaa.
Haluatko matkalle, ostaa uuden tietokoneen tai hankkia omistusasunnon?
Jos sinulla ei ole vielä kuuden kuukauden puskuria, kannattaa säästäminen ehdottomasti aloittaa sen rakentamisesta.
Kuinka paljon säästät?
Kun olet päättänyt, mitä varten säästät, määrittele tavoitesummasi. Kuinka paljon sinun on säästettävä tavoitettasi varten?
Mikä on deadline?
Milloin haluat toteuttaa tavoitteesi tai mihin mennessä haluat saada määrittelemäsi summan kasaan?
Miten pääset tavoitteeseen?
Laske miten saat määrittelemäsi summan kasaan antamassasi tavoiteajassa. Laitatko säästöön tietyn summan joka kuukausi vai jonkun prosentuaalisen osuuden tuloistasi?
Jos esimerkiksi haluat säästää kuuden kuukauden puskurin, laskutoimitus menee seuraavasti:
- Selvitä, mikä on kuuden kuukauden menojasi vastaava summa.
- Päätä, millä summalla tai prosenttiosuudella kerrytät puskuriasi kuukausittain.
- Jaa tavoitesumma kuukausittaisella summalla, niin tiedät, kuinka kauan sinulla menee puskurin kerryttämiseen. Jos säästösummasi on prosentuaalinen, vaikuttaa tulojen vaihtelu tietenkin säästämisnopeuteen.
Tee esimerkkilaskelmia ja leiki luvuilla. Haasta itseäsi. Mitä jos säästäisit 10 prosenttia tuloistasi joka kuukausi? Tai jopa 20 prosenttia?
20 euron säästäminen onnistuu ainakin. Sen verran jokainen pystyy laittamaan syrjään kuukausittain.
2. Aloita säästäminen heti
Kun olet tehnyt päätöksen säästämisen aloittamisesta, toimi heti päätöksen tueksi.
- Avaa uusi tili säästämistä varten.
- Siirrä säästötilille rahaa päättämäsi kuukausisumman verran, tai edes pieni pesämuna.
3. Jatka säästämistä kuukausittain
Päätä, miten konkreettisesti toimit säästämisen kanssa.
Jos säästösummasi on vakio ja sinulla on säännölliset tulot, voit tehdä automaattisen kuukausittain palkkapäivänä toistuvan tilisiirron tulotililtäsi säästötilille.
Jos säästösummasi on prosentuaalinen ja tulosi vaihtelevat kuukausittain, tee manuaalisesti oikeansuuruinen tilisiirto heti palkkapäivänä, tai mahdollisimman pian sen jälkeen ennen kuin ehdit kuluttaa rahojasi.
4. Unohda säästötilin rahat
Poissa näkyvistä, poissa mielestä. Pidä säästösi konkreettisesti erillään muista rahoistasi tilillä, joka on vain ja ainoastaan säästämistavoitetta varten.
Rahoihin ei saa koskea, joten säästötiliin ei saa olla liitettynä maksukorttia, jotta et voi mitenkään vahingossa käyttää säästöjäsi tai vinguttaa niitä menemään hetken huumassa.
Vinkki tilien hyödyntämiseen henkilökohtaisessa taloudessa
Jos sinulla on useampi säästötavoite, voit avata jokaiselle kohteelle oman tilin.
Minulla on erikseen puskuritili, jonka rahoihin ei kosketa kuin hätätapauksessa, sillä ne rahat ovat siellä luomassa taloudellista turvaa ja parempia yöunia. Toinen säästötili on matka-/oppimistili, jonka rahat saan käyttää joko loma- tai valmennusmatkaan, tai johonkin suurempaan hankintaan.
Säästötilien lisäksi minulla on vielä erikseen laskutili, jolta maksan kaikki laskut. Laskutilille minulla ei myöskään ole käytössä maksukorttia, vaan ainoastaan käyttötililtä voi tehdä korttimaksuja.
Kun palkka tulee, siirrän ensin rahaa säästöön ja sitten laskutilille laskujen maksua varten. Käyttötilille siirrän rahaa vain sen verran, mitä olen budjetoinut sen kuukauden ruokaostoksiin ynnä muihin välttämättömyyksiin kuten liikkumiseen ja päivittäiskosmetiikkaan. Jos shoppailen sillä rahalla jotain muuta, on sitten loppukuusta oltava luovempi keittiössä.
Nuku yösi rauhassa ja nauti lopputuloksesta
Älä enää epäile itseäsi, vaan ala toimia. Sinäkin voit säästää rahaa, sillä tällä säästämistavalla pystyy säästämään vaikka työttömänä. Tiedän sen, sillä minäkin aloitin kuuden kuukauden puskurin säästämisen ollessani työttömänä.
Kun palkka, työttömyyskorvaus tai muu tulo tulee tilillesi, laita siitä heti rahaa syrjään. Se automaattisesti vaikuttaa kulutukseesi, kun sinulla on vähemmän rahaa käytettävissä. Käyttötilisi saldoa voit seurata helposti tilaamalla päivittäisen sähköpostimuistutuksen pankiltasi.
Jossain vaiheessa yllätyt mukavasti, kun huomaat, että sinulle on kertynyt mukava summa syrjään hätätilanteita varten. Kuuden kuukauden puskurin kerryttämiseen menee toki hetki aikaa, mutta sitten kun se on kasassa, ajattele mihin kaikkeen muuhun voit sen jälkeen säästää rahaa.
Nyt on ainoa oikea aika aloittaa
Minulle parasta oli, kun näytin itselleni, että pystyn säästämään. Enää minun ei tarvitse mennä nukkumaan miettien, miten saa seuraavan kuun vuokran maksettua. Laittamalla raha-asiani kuntoon, olen pienentänyt omaa stressikuormaani valtavasti ja voin nukkua yöni rauhassa. Säästämällä voin myös toteuttaa haluamiani pienempiä ja suurempia asioita hyvällä omallatunnolla.
Olisiko sinun nyt aika todistaa itsellesi, että sinäkin pystyt säästämään?
Mitä varten sinä voisit nyt alkaa säästää?
Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti