Tahdonvoima ei yksin riitä
Tahdonvoima voi auttaa sinut alkuun, mutta se ei riitä koko matkalle, ei edes yhdeksi kokonaiseksi päiväksi. Sitä suodaan sinulle rajallinen määrä joka päivä ja iltaa kohden sen päivän tahdonvoimasi alkaa olla kulutettu loppuun.
Tarvitset tavoitteen ja syyt, miksi tavoitella sitä
Paras on, kun sinulla on selkeä tavoite ja tähtikirkkaat syyt, miksi sitä tavoittelet. Silloin et tarvitse tahdonvoimaa avuksesi, sillä syysi tavoitteesi taustalla ovat voimakkaammat.
Kun muistat, mitä olet tavoittelemassa ja miksi, saat voimaa ohittaa kaikki houkutukset ja nujertaa esteet.
Sinnikkyyttäsi tullaan testaamaan
Vastustusta ja esteitä voit kohdata myös tilanteissa, joissa sitä et osaisi kuvitella tai et haluaisi, että niin tapahtuu.
Jos menet selkäkivun takia lääkäriin, ensimmäisellä kerralla sinulle todennäköisesti vain määrätään särkylääkettä kipuun. Näin siksi, koska on olemassa sekä selkävaivaisia että selkävaivaisia. Joidenkin selkävaivat paranevat yhdessä yössä.
Entä jos vaivasi ei parannu seuraavaksi päiväksi eivätkä särkylääkkeet pidemmän päälle auta. Sinun on vain sinnikkäästi mentävä uudestaan lääkäriin valittamaan selkäkipua. Kun riittävän monta kertaa valitat samasta vaivasta, kipuusi aletaan uskoa, ja sinut lähetetään jatkotutkimuksiin.
En väitä, että tällainen toiminta on oikein, mutta toisaalta se on täysin järkeenkäypää. Ehkä osaan jatkossa olla itsekin sinnikkäämpi. Aiemmin, jos en ole saanut lääkäriltä apua, olen vain kääntynyt vaihtoehtoisten hoitojen puoleen.
Mutta kun vaiva on todellinen, apua etsii kyllä niin kauan, kunnes sitä saa.
Motivaatiotasi tullaan testaamaan
Kyse voi olla myös rapumentaliteetista, joka tarkoittaa jos minä en voi saada sitä, et voi sinäkään -ajattelutapaa.
Termi juontaa juurensa rapujen käyttäytymisestä ämpärissä, jossa ne keskittyvät pelastamaan itsensä sen sijaan, että tekisivät yhteistyötä pelastaakseen koko ryhmän. Yksinäinen terve rapu pystyisi helposti karkaamaan ämpäristä, mutta kun ämpärissä on muitakin rapuja, jokaisen yksilön pakoyritys estetään. Ravut käyvät kukkulan kuningas taistelua, joka lopulta päättyy kaikkien tuhoon.
Sama käyttäytyminen ilmenee ihmisryhmissä, jos joku ryhmän jäsen kunnostautuu tai menestyy paremmin kuin muut. Silloin kateus ja kilpailuhenki nostaa päätään ja loput ryhmän jäsenet yrittävät vähätellä yksittäisen ryhmän jäsenen merkitystä.
Jos kerrot ystävillesi aloittavasi kuntokuurin, voi siis olla, että kannustuksen sijaan saatkin kapuloita rattaisiin, sillä olet rikkomassa jotain tuttua ja turvallista. Ensinnäkin tuntematon pelottaa ja he pelkäävät, että muutos vaikuttaa heidänkin elämäänsä jollain tavalla. Toisaalta he haluavat, että sinulla on hyvä olla, mutta he pyrkivät turvaamaan hyvän olosi suojelemalla sinua mahdollisilta pettymyksiltä ja siten sabotoimalla projektisi.
Vastustus on osa matkan tekoa
Vastustusta ei kannata pelästyä eikä siitä kannata lannistua. Vastustus vain tekee matkasta mielenkiintoisemman. Jos kaikki sujuisi kuin vettä vain, minulla ainakin saattaisi herätä epäily, onko asia edes tavoittelemisen arvoinen tai onko tavoitteeni tarpeeksi korkealla.
Ilman haasteita emme kehity. Se on valitettava fakta. Päästäksesi elämässä eteenpäin, sinun on uskaltauduttava mukavuusalueesi ulkopuolelle. Vasta siellä näet ja koet, mihin kaikkeen sinusta oikeasti on.
Mieti tavoitteesi ja syysi, miksi haluat sen tavoittaa. Vahvojen syiden avulla nujerrat matkalle sattuvat esteet ja haasteet ja muiden vastustuksen.
Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti