23. tammikuuta 2018

Miten treenata aamuisin

Haaveiletko koskaan, että aloittaisit päiväsi liikunnalla?

Kävisit lenkillä, tekisit salitreenin tai vaikka joogaisit. Suihkun ja aamupalan jälkeen pääsisit aloittamaan päiväsi virkeänä ja hyvillä mielin, sillä olet ensimmäiseksi huolehtinut omasta hyvinvoinnistasi.


Liikunnan iloa aamuisin

Kun työpäiväni alkoivat klo 10, kävin aamuisin salilla ja pidin siitä. Oli mukava aloittaa päivä reippaasti. Parasta siinä kuitenkin oli se, että työpäivän jälkeen ei enää tarvinnut jaksaa lähteä mihinkään.

Kun aloitin työn, jossa työpäivät alkavat aamuisin klo 6:30, en edes ajatellut aamutreenin mahdollisuutta eikä silloisen salini aukioloaika olisi sitä edes mahdollistanut. Mutta en myöskään saanut raahattua itseäni salille työpäivän jälkeen.

Lopulta kun olin ehtinyt maksaa vuodenpäivät turhaan kuntosalijäsenyyttä, olin valmis löytämään uusia ratkaisuja. Tutkin kodin ja työpaikan lähiympäristön liikuntapaikkatarjontaa ja ykkösvaihtoehdoksi nousi kuntosali, jolle pääsee treenaamaan milloin vain.

Hyvä suunnittelu luo mahdollisuuden onnistumiseen

Halusin nähdä konkreettisesti, miten aamusali on mahdollista toteuttaa, joten otin ruutupaperin ja kynän ja piirsin paperille viikonpäivät. Sijoitin viikkoon yöunet, työpäivät ja kaiken kiinteän viikkoaikataulustani kuten saunavuoron.

Aiempi rytmini oli herätä arkiaamuisin kolmelta, jotta ehdin kirjoittaa aamusivut ja tehdä muita kirjoitushommia ennen aamutoimia. Suunnitelmasta totesin, että puoli tuntia aikaisempi heräämisaika riittää hienosti, jotta ehdin kirjoittaa aamusivut ja käydä salilla ennen aamiaista ja töihin valmistautumista.

Myönnän, että revin tuon ylimääräisen puolituntisen yöunistani. Olin aiemmin varannut unille klo 19-03 välisen ajan, mutta nyt vähensin siitä puoli tuntia. Perustelin vähennyksen sillä, että harvemmin ehdin klo 19 sänkyyn, joten todellinen uniaika on ennemminkin ollut 20-03. Nyt pysyn paremmin nukkumaanmenoajassani ja nukahdan todella nopeasti, joten uniseurannastani olen voinut todeta, että aikataulumuutos ei ole vaikuttanut itse yöunien pituuteen.

Jotta sinä saisit treenin mahtumaan aamuusi, sinunkin ehkä pitää herätä normaalia aikaisemmin, vai löytyykö aamuistasi liikunnalle hyödynnettävää luppoaikaa? Ehkä voit siirtää jonkin nykyisen aamutoimen muuhun ajankohtaan tai vain korvata sen liikunnalla?


Miten saan itseni salille aamuisin klo 3.30

Kun olin todennut uuden aikataulun toimivaksi paperilla, oli aika pistää suunnitelma toteutukseen.

Ennakkovalmistelut

  • kuntosalikortti
  • treeniin sopivat vaatteet ja kengät
  • kuntosaliohjelma tai muu suunnitelma, mitä tehdä salilla
  • treenin sijoittaminen viikkoaikatauluun (arkisin ma, ke ja pe klo 3:30-4:30)

Edellisenä iltana

  • tulevan treenin suunnittelu
  • salikassin pakkaaminen
  • treenivaatteet valmiiksi

Aamulla

  1. Vessa
  2. Aamusivut ja öljypurskuttelu
  3. Hampaiden pesu ja aamujuoma
  4. Treenivaatteiden pukeminen ja hiusten laitto
  5. Ulkovaatteet päälle ja menoksi


Kun on aika toimia, ei ajatella

Kun haluat saada jotain aikaan, joka ei ehkä ole niin mielekästä tai mukavaa, sinun on tehtävä suunnittelu ja päätös ennakkoon. Kun on aika toimia, et missään nimessä saa ruveta ajattelemaan.

Ajattelemalla saat itsesi vain ylipuhuttua pois toiminnasta, joten älä tee sitä karhunpalvelusta itsellesi. Salille et pääse ajattelemalla - ainoastaan toimimalla.

Kun herätyskello soi, älä kyseenalaista sen tärkeyttä vaan nouse vain ylös. Luota siihen, että olet tehnyt viisaan päätöksen aiemmin.

Aamulla aikataulusi on todennäköisesti myös niin tiukka, ettei sinulla ole edes aikaa jäädä miettimään, lähteäkö vai ei. Vesität vain oman suunnitelmasi, kun kulutan kallisarvoista aikaasi jahkaamiseen sängyn pohjalla.

Lisäksi kun sinulla on aivan kaikki valmiina, ei ole mitään syytä olla nousematta ja toimimasta ennakkoon tehdyn suunnitelman mukaisesti.

Kun etenen järjestelmällisesti vaihe vaiheelta, löydän itseni tunnissa herätyksestä salilta treenaamasta.


Onnistuminen vaatii ennakkopäätöksen

Päätös treenistä on oltava tehtynä ennakkoon, jotta homma onnistuu. Jos miettisin vasta edellisenä iltana väsyneenä, mennäkö huomenna aamulla salille, vastaus olisi erittäin todennäköisesti ei.

Kun olen nyt aikatauluttanut treenin viikko-ohjelmaani, minun ei tarvitse edes miettiä asiaa. Tiedän, että maanantai-, keskiviikko- ja perjantaiaamulle on budjetoitu salitreeni.

Minun tulee vain tehdä tarvittavat valmistelut, jotta en löydä aamulla yhtään tekosyytä olla menemättä. Asetan itseni ikään kuin liukuhihnalle, jossa tapahtuvat toiminnat johtavat minut salille. En mieti vaan etenen vain liukuhihnalla automaattisesti.


Suunnittele nyt onnistumisesi

Kun haluat tuloksia, eriytä ajattelu, suunnittelu ja päätöksenteko itse toiminnasta. Ensin suunnittelet, sitten valmistelet ja lopulta vain toteutat suunnitelmasi etukäteen päätettynä ajankohtana.

Tämä tisma sama toimintamalli toimii liikunnan lisäksi muissakin asioissa, jotka vaativat aloituskynnyksen ylittämistä. Esimerkiksi tätä tekstiä päätin kirjoittaa maanantaina klo 16-17 välisenä aikana. Tiesin, etten saisi sitä aikaiseksi, jos en tekisi asiasta ikään kuin lukkoon lyötyä mielessäni. Kun kello näytti 15:58, totesin, että on parempi siirtyä tietokoneen ääreen. Nyt kello on 16:53 ja pian pääsen aloittamaan vapaa-iltani tyytyväisenä aikaansaannokseeni.

Kaiken tämän joudun tekemään, vaikka rakastan kirjoittamista ja rakastan salitreeniä. Aloittaminen on vain se vaikein vaihe, jonka yli minun pitää keplotella itseni jotenkin.

Tässä tapauksessa allekirjoitan täysin hyvin suunniteltu on puoliksi tehty -sanonnan, sillä kun asia on hyvin suunniteltu ja valmisteltu, jäljelle jää vain toteutus, joka onnistuu tahdonvoimaa kuluttamatta ja tarvittaessa matalammallakin vireystasolla.

Mitä sinä haluaisit vihdoin saada aikaan?




Tämä blogiteksti syntyi rakkaudella ilman sponsorointia tai affiliaattilinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti